Historia

Maine Coon är en av de äldsta naturliga kattraser i Nordamerika. Det antas att dess ursprung går tillbaka till Maine, en av de stater som är med och bildar New England. Det förklarar den första delen av rasens namn. Den andra delen beror på en populär historia om att rasen skulle vara resultatet av en parning mellan halv vilda inhemska katter och tvättbjörnar. Även om den buskiga svansen på en Maine Coon kan påminna dig om en tvättbjörns är dessa parningar biologiskt omöjliga.

Idag är den allmänna tron att Maine Coon hittat sitt ursprung i parningar mellan långhåriga katter, som reste tillsammans med sjömän från olika länder och lokala inhemska korthårs katter. Genom naturligt urval anpassades katterna till maines grova klimat, där endast de starkaste överlevde.

Maine Coon beskrivs som muskulösa, robusta och medelstora till stora i storlek, att dom är på sin vakt men ändå intresserade av sin miljö.

Som ett resultat av "de starkastes överlevnad" utvecklades rasen för att kunna överleva i ett hårt klimat, mer eller mindre oberoende av mänsklig hjälp.

Maine Coon var tänkt att leva i harmoni med andra djur och människor; därav rasens älskvärda personlighet. Rasen är i huvudsak vänlig av naturen, lite reserverad och lite blyg med främlingar och nya situationer, en karaktärskvalite' som har bidragit till rasens förmåga att överleva på den hårda landsbygden. Inte undra på att dessa katter var mycket älskade och omhuldade av sitt folk i New England. Som familjens "Stolthet och glädje" tog de rasen till de tidiga amerikanska marknaderna där bönderna i regel, årligen visade sin bästa nötkreatur - och sina jordbruksprodukter för att få en bedömning. Man tog också med mammas godaste paj och pappas bästa tjur och naturligtvis familjens vackra Maine Coon också.

Maine Coon var närvarande vid den första riktiga kattshowen runt 1870 och inte utan seger. En välkänd vinnare var Richelieu, en sjuårig blåaktig eller silvertabby färgad hane med en vikt på 9 kilo som var en vinnare 1884.

Tyvärr minskade Maine Coons popularitet under första delen av 1900-talet när showcats minskade pga ankomsten för "amerikaner" mer exotiska raser som perser och siameser. MEN! Tack vare en grupp entusiastiska kattälskande personer, återfick Maine Coon sitt erkännande igen i slutet av 1900-talet.

Första Maine Coon katten registrerades I Sverige 1986 inom SVERAK och första kullen i Sverige föddes 1989.

         --- --- --- --- --- --- 

Maine Coon är en hundlik, tillgiven katt med mycket karaktär. En snäll, lekfull och intelligent ras. Rasen tenderar att växa lite större än inhemska katter, nämligen fem till åtta kilo, hanar är i allmänhet lite mer robusta än honor. Eftersom denna ras utvecklas ganska långsamt är de fullt mogna när de är ca 4-5 år gamla och först då har nått sin slutliga typ av päls och storlek.

Deras utseende är imponerande pga deras släta fallande, tjocka, vackra silkeslena päls. Dom har långa ben och buskig svans och ger ett fast,  muskulärt och kraftfullt intryck. Det breda huvudet har en fyrkantig box ( nospartiet ) med en något konkav profil, stora öron med tofsar som kommer ut och helst med tofsar upp till på öronen. Pälsen är kort på huvud, axlar och ben, blir gradvis längre ner på baksidan och sidorna, med "byxor" på bakbenen och långt hår på magen. De har en vattenavsötande päls som anpassar sig till alla årstider; den långa buskiga svansen används för att hålla kroppen varm när de kurar ihop sig. Pälsen har underull och är väldigt lättskött, kamning och borstning en gång i veckan är vanligtvis tillräckligt.